Sunday, September 16, 2018

KIŞ GELİYOR-WINTER IS COMING


IYI PAZARLAR,

Daha önce ekonomi hakkında durumu yazılarımızda belirtmiştik.Bu kış zorlu geçecek.Ne oldu ne bitti?

Benim görüşlerimin aksine merkez bankası faizleri %6,25 baz puan arttırdı ve de dünyada en yüksek faiz veren 2.ülke olarak dünya ekonomi tarihinde yerimizi aldık.

Şu an politika faizi %24 oldu....

Ticari kredilerde ise faiz %40 seviyesinde.



İlk tepki kurda neydi?

6,01 seviyesi sonra 6,22 seviyesi cuma günkü kapanış 6,17 seviyesindeydi.


Sebepler-Öneriler

1-)Faiz arttırmanın bence pek fazla bir önemi yok çünkü kurdaki yükselmenin sebebi dışa bağımlı ithalata dayalı bir ekonomi modeli.Ekim ve kasımda yine aynı şeyleri konuşabiliriz kur yükseldi faiz mi arttırsak....

2-)Hayvancılık ve tarımda derhal olağan üstü seferberlik ilan edilmeli yerli tohum ve yerli irk hayvan üretimi  derhal başlamalı ( tübitak ve tarım ve köy işletmeleri olaya el atmalı).

3-)Sadece cari açığın 7 milyar usd tarıma veriyoruz.Hollanda senede 38 milyar usd sadece tarımdan cari açık fazlası veriyor.

4-)Ülkemiz tıp alanında Avrupa'da iyi bir seviyede kaliteli tıp personellerimiz mevcut hem turizm ve hem tıp alanında yapılacak yatırımlarla şu an ki TL seviyesinden avantaj çıkartabiliriz.İngiltere ve Amerika 'da sağlık sistemleri çok pahalı ve de özellikle İngiltere'de ciddi oranda doktor açığı var.Bunlar da bizim avantajlarımız şunu unutmayın en önemli şey fakir içinde zengin içinde sağlıktır.


2019 temmuzuna kadar 134 milyar usd yakın vadesi gelmiş dış borç ödememiz kur arz-talepten dolayı yükselebilir.Reformlar yapısal olmalı sözle değil eylem zamanı.



HAVE A GOOD SUNDAY

Hi all world citizens......

I had mentioned  some problems of the Turkish Economy in my articles.It looks we will have a hard winter in this year.On the contrary my ideas TCMB hiked political interest rates % 6,25.

Currently level is%24

Turkey has the  second highest interest rate in the world.



What was the first reaction TL?

After TCMB decision,Dolar/TL dropped to 6,01 levels.Then it reached to 6,22 levels.Last friday value of one $  was equal to 6,17 TL.

Matters-Solutions

1-)Hiking interest rates are not enough solution,the main problem is economic model we are based on importing economy growth model.I guess we will talk same things in October and November.

2-)In agricultural and farming sector should be developed. I mean native seeds and native cattles.

3-)Only  sectors of Agricultural and Farming  cost sare 7 billion usd  in Turkey current deficits.Holland creates $ 38 billion usd in their foreign trade surplus.

4-)Our country is very good in medicine area in Europe Region.But we are aware of this value.I think no......England has no enough medicine personel and costs are so high levels in there.Turkey has unbelievable nature beauty and tourism potential.

Do not forget it, you can be rich or poor the most important  thing is health.It is compulsory.